ေမ့တတ္ေနသလား

      လူတိုင္းလူတိုင္း ေမ့တတ္ၾကတာပါပဲ။ က်ေနာ္လဲ ေမ့တတ္တာပဲ။ ေရခ်ိဳးျပီး မ်က္မွန္ဘယ္နား ထားမိမွန္းမသိလုိ႕ ဒုကၡေရာက္တာလဲ ခဏခဏ။
      ဒါေပမယ့္ ေအာက္ပါ လကၡဏာသံုးခုေပၚလာရင္ေတာ့ အယ္လ္ဇိုင္းမားလို႕ေခၚတဲ့ သက္ၾကီးအတိတ္ေမ့ေရာဂါ နဲ႕ ဆက္စပ္ေနျပီမို႕ အေလးထားသင့္ပါတယ္။

၁. အလြန္အကၽြံေမ့တတ္တာ
ကားေသာ့ ဘယ္နားထားမိမွန္းမမွတ္မိတာ ပံုမွန္ျဖစ္ေပမယ့္ ကားကို ဘယ္နားပါကင္ထိုးထားမွန္းမသိတာမ်ိဳး ခဏခဏျဖစ္လာရင္ေတာ့ ျပႆနာျဖစ္ေနပါျပီ။



၂. ဘယ္လိုအလုပ္လုပ္ရမွန္း မသိေတာ့တာ
ပံုမွန္မွတ္ဥာဏ္ဆံုးရံႈးတာနဲ႕ ေတြးေခၚေျမာ္ျမင္ႏိုင္စြမ္းဆံုးရႈံးတာေၾကာင့္ သင့္ရဲ႕ ေန႕စဥ္ပံုမွန္အလုပ္ေတြ မလုပ္ႏိုင္ေတာ့ဘူးဆိုရင္ အေလးထားကုသသင့္ပါတယ္။ ေန႕စဥ္ ထမင္းခ်က္ေနတဲ့ အိမ္ရွင္မေတြ ထမင္းဟင္း ဘယ္လိုခ်က္ရမလဲ မသိေတာ့တာ၊ ကားေမာင္းေနတဲ့ လူက ရုတ္တရက္ ကားဘယ္လို ေမာင္းရမလဲ မသိေတာ့တာေတြဟာ လ်စ္လွ်ဴမရႈသင့္ေတာ့တဲ့ အေျခအေနပဲျဖစ္ပါတယ္။

၃. သင့္ရဲ႕ ေမ့ေလွ်ာ့မႈကို မိသားစု၊ မိတ္ေဆြေတြက သတိေပးေနရရင္
စကားေျပာေနရင္းက ဘာေျပာေနမွန္းကို မမွတ္မိေတာ့တာ၊ ေဆြမ်ိဳးသားခ်င္းေတြရဲ႕ နာမည္ကို မမွတ္မိေတာ့တာေတြျဖစ္လာရင္ ဆရာ၀န္နဲ႕ ကုသသင့္ေနပါျပီ။

ဒီလိုျဖစ္မလာေအာင္ ပတ္၀န္းက်င္က အစားအေသာက္ေတြထဲက မွတ္ဥာဏ္ကို အေထာက္အကူျပဳမယ့္ အစားအေသာက္ကိုးမ်ိဳးကို ေဖၚျပလိုက္ပါတယ္။ New York ကအာဟာရဆိုင္ရာ ဗဟုိ႒ာနရဲ႕ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ ဒီအစားအေသာက္ေတြဟာ သက္ၾကီးအတိတ္ေမ့ေရာဂါကို တားဆီးႏိုင္တဲ့ အာဟာရေတြျဖစ္ျပီး ဦးေႏွာက္က်န္းမာဖြံ႕ျဖိဳးေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ျပီးျဖစ္ပါတယ္။

မွတ္သားႏိုင္စြမ္းေကာင္းေစမည့္ အစားအစာ ကိုးမ်ိဳး

ဆီ
သံလြင္ဆီ၊ ေျမပဲဆီ၊ ဟင္းရြက္ဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ နဲ႕ ပဲဆီေတြဟာ ဗီတာမင္အီး ပါတဲ့ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ ဆီေတြပဲျဖစ္ပါတယ္။ သဘာ၀အစားအစာက ရတဲ့ ဗီတာမင္အီးဟာ အာရံုေၾကာဆိုင္ရာ စနစ္ေတြကို အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါရဲ႕ အဓိကျပႆနာက အာရံုေၾကာစနစ္ေတြ ခ်ိဳ႕ယြင္းတာျဖစ္တဲ့အတြက္ ဗီတာမင္အီးက အလုိအပ္ဆံုးပါ။

ငါး
ေဆာ္လမြန္၊ မက္ကရယ္၊ တူနာနဲ႕ တျခားငါးေတြမွာ ႏွလံုးအတြက္ေကာင္းမြန္တဲ့ အိုမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြ ျပည့္၀စြာပါ၀င္ျပီး ဦးေႏွာက္ရဲ႕ သဘာ၀လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြကို အေထာက္အကူ ျပဳတဲ့ Docosahexaenoic (DHA) ေတြပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ငါးစားတာက သင့္ဦးေႏွာက္အတြက္ အက်ိဳးရွိေစပါတယ္။

ေနၾကာေစ့
ေနၾကာေစ့မွာ အေကာင္းဆံုးဗီတာမင္အီးေတြပါ၀င္ပါတယ္။ ေနၾကာေစ့တေအာင္စကေနျပီး ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္အီး ၃၀% ရရွိႏိုင္ျပီး ဦးေႏွာက္ကို ၾကည္လင္ေစပါတယ္။

ေကာက္ႏွံ
ေကာက္ႏွံေတြ၊ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ အစားအစာေတြနဲ႕ အသီးအႏွံေတြကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ တျခားေသာ စိတ္ဖိစီးမႈ ၊ ေသြးေၾကာေရာဂါေတြနဲ႕ ႏွလံုးေရာဂါအႏၱရာယ္ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ေထာပတ္သီး
ေထာပတ္သီးမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ နဲ႕ ဗီတာမင္အီးၾကြယ္၀ပါတယ္၊ အယ္ဇိုင္းမားကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အေကာင္းဆံုးအစားအစာတစ္မ်ိဳးပဲျဖစ္ပါတယ္။

အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းရြက္မ်ား
ကိုက္လန္၊ ဟင္းႏုနယ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း စတဲ့ အစိမ္းရင့္ေရာင္ အသီးအႏွံေတြမွာ ဗီတာမင္အီးနဲ႕ ေဖာလိတ္ ေတြၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္တရြက္မွာ ဗီတာမင္အီး ၁၅% ပါ၀င္ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ဓာတ္ဟာ ဦးေႏွာက္ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႕ စမ္းသပ္မႈေတြမရွိေသးေပမယ့္ ေသြးထဲက ဟိုမိုစစ္စတင္း (homocysteine) ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဟိုမိုစစ္စတင္းပမာဏ မ်ားတာဟာ ဦးေႏွာက္နဲ႕ အာရံုေၾကာဆဲလ္ေတြ ကို တုိက္ခုိက္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ကေတာ့ ဟိုမိုစစ္စတင္း အဆင့္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္နဲ႕ အာရံုေၾကာ က်န္းမာေရးအျပင္ ႏွလံုးေရာဂါကိုပါ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္မယ္လို႕ ယံုၾကည္ပါတယ္။

ေျမပဲေထာပတ္
သဘာ၀အဆီေတြျမင့္မားစြာပါ၀င္တဲ့ ေျမပဲနဲ႕ ေထာပတ္ေရာထားတာမ်ိဳးပါ။ ဗီတာမင္အီးလည္းပါ၀င္ပါတယ္။ ႏွလံုးနဲ႕ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးေကာင္းေစတဲ့ အစားအစာပါ။

အနီေရာင္၀ိုင္
တေန႕တခြက္ေသာက္မယ္ဆိုရင္ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အလြန္အကၽြံေသာက္ရင္ေတာ့ မေကာင္းဘူးေပါ့။

ဘယ္ရီသီး
သဘာ၀ႏုပ်ိဳေဆးလို႕ေတာင္ အမည္ေပးထားတဲ့ ဘယ္ရီသီးအမ်ိဳးမ်ိဳးဟာ သင့္ဦးေႏွာက္ကို ႏုပ်ိဳေစျပီး မွတ္ဥာဏ္ဆံုးရႈံးမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ေလ့က်င့္ခန္း
အစားအစာတမ်ိဳးလိုပဲ သင့္တေန႕တာမွာ ထည့္သြင္းေပးသင့္တဲ့ အေလ့အက်င့္ေကာင္းတခုျဖစ္ပါတယ္။

ေမ့ေလွ်ာ့ျခင္း ကင္းၾကပါေစ။

ခင္တဲ့
waiyanlin

Comments