Apple Cider Vinegar ပန္းသီး ဆီဒါ ဗနီဂါ

ပန္းသီး ဆီဒါ ဗနီဂါ ဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစပါသလား။
ပန္းသီး ဆီဒါ ဗနီဂါဆိုတာ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ကို ႏွစ္ၾကိမ္ထပ္ျပီး အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတာပါ။ ဒီလိုလုပ္ျခင္းအားျဖင့္ အက္ဆီတစ္အက္ဆစ္ၾကြယ္၀တဲ့ ပယင္းေရာင္ အခ်ဥ္စူးစူး ဗနီဂါကို ရပါတယ္။
ပန္းသီး ဆီဒါ ဗနီဂါဟာ ကမၻာေပၚမွာ ထုတ္လုပ္မႈ အမ်ားဆံုး ဗနီဂါထဲမွာပါ၀င္ပါတယ္။
 လူအမ်ားစုကေတာ့ ပန္းသီး ဆီဒါ ဗနီဂါဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္။ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးရႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ ယံုၾကည္ခ်က္နဲ႕ ၀ယ္ယူသံုးစြဲၾကတာပါ။
တခ်ိဳ႕ေသာ က်န္းမာေရးအက်ိဳးရနိဳင္တဲ့ အခ်က္အလက္ေတြက ျဖစ္နိဳင္စရာေတာ့ရွိပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒါကို သက္ေသျပဖို႕ ေလ့လာစူးစမ္းမႈ အနည္းငယ္သာရွိပါတယ္။
ပန္းသီး ဆီဒါ ဗနီဂါဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေသေသခ်ာခ်ာ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာကို ခိုင္မာတဲ့ သက္ေသျပခ်က္ေတာ့ မရွိေသးပါဘူး။
ဒီစာစုမွာ ကၽြန္ေတာ္တို႕ဟာ ပန္းသီးဗနီဂါကို သံုးစြဲျခင္းျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစႏိုင္သလားဆိုတာကို စူးစမ္းေလ့လာၾကပါမယ္။
ေလ့လာခ်က္မ်ားႏွင့္ အေထာက္အထားမ်ား
ပန္းသီးဗနီဂါကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ၀ိတ္က်ႏိုင္ပါသလားဟု ေမးလွ်င္ ၀ိတ္က်ေကာင္းက်ႏိုင္ပါသည္၊ သို႕ေသာ္ သက္ေသမျပႏိုင္ေသးပါဟု ေျဖရေပမည္။
ပန္းသီးဗနီဂါ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ၀ိတ္က်ေၾကာင္း ေျပာဆိုရာတြင္ အမ်ားအားျဖင့္ တိရိစၦာန္မ်ားတြင္ျပဳလုပ္ေသာ ေလ့လာမႈ အေသးစားမ်ားကို အေျခခံ ေျပာဆိုၾကသည္။
မည္သို႕ပင္ျဖစ္ေစ ထိုေလ့လာမႈအေသးစားမ်ားသည္ ပန္းသီးဗနီဂါေၾကာင့္ ရရွိႏိုင္ေသာ အက်ိဳးမ်ားအတြက္ ေနာက္ထပ္ ေလ့လာစူးစမ္းရန္ တံခါးဖြင့္ေပးလိုက္ေပသည္။

ကိုယ္တြင္း အဆီေလွ်ာ့ခ်ျခင္း
ပန္းသီးဗနီဂါတြင္ ပါ၀င္ေသာ အက္ဆီတစ္အက္ဆစ္သည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ရာတြင္ အဓိက ပါ၀င္သည္ဟု အခ်ိဳ႕ေသာ ေလ့လာမႈမ်ားက ေကာက္ခ်က္ခ်ၾကသည္။
ဇီ၀သိပၸံ၊ ဇီ၀နည္းပညာႏွင့္ ဇီ၀ဓာတု ေလ့လာခ်က္မ်ားတြင္ အက္ဆီတစ္ အက္ဆစ္ ေပးထားေသာၾကြက္မ်ားသည္ ကိုယ္တြင္းအဆီတိုးပြားမႈ နည္းပါးသည္ဟု ဆိုသည္။
အက္ဆီတစ္အက္ဆစ္ တိုက္ေကၽြးေသာၾကြက္မ်ားသည္ ေရသာတိုက္ေကၽြးေသာ ၾကြက္မ်ားထက္ စြမ္းအင္ေလာင္ကၽြမ္းမႈ၊ ေအာက္ဆီဂ်င္သံုးစြဲမႈ ႏွင့္ အဆီေလာင္ကၽြမ္းမႈ ပိုမ်ားသည္။
ထိုအခ်က္ေၾကာင့္ အက္ဆီတစ္အက္ဆစ္သည္ ခႏၵာကိုယ္တြင္း အဆီျဖစ္ေပၚမႈကို တားဆီးေပးသည္ဟု ေလ့လာသူမ်ားက ေကာက္ခ်က္ခ်ၾကသည္။
သို႕ေသာ္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္အညႊန္းကိန္း (BMI) ၂၅ မွ ၃၀ အတြင္း ရွိေသာ လူ ၁၅၅ဦးႏွင့္ စမ္းသပ္ေသာ စမ္းသပ္မႈတခုတြင္ ပန္းသီးဗနီဂါေသာက္သံုးျခင္းသည္ ကိုယ္တြင္းအဆီက်ေစေသာ္လည္း အနည္းငယ္သာက်သည္ဟု ေဖၚျပထားသည္။
ထိုစမ္းသပ္မႈကို ၁၂ပါတ္ၾကာျပဳလုပ္ခဲ့ျပီး လူ ၁၅၅ဦးကို အုပ္စု ၃စု ခြဲသည္။ တစုကို ပန္းသီးဗနီဂါ ၁၅မီလီလီတာ၊ တစုကို ၃၀မီလီလီတာ ႏွင့္ အျခားတစုကို ေရသာေပးျပီး စမ္းသပ္ခဲ့သည္။ ၁၂ပါတ္ၾကာျပီးေနာက္တြင္ ပန္းသီးဗနီဂါေသာက္ေသာ အုပ္စုသည္ မေသာက္ေသာ အုပ္စုထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ပိုနည္းျပီး ခါးႏွင့္ ၀မ္းဗိုက္အဆီမ်ားနည္းပါးသည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။

တင္းတိမ္ေသာခံစားမ
အာဟာရ ႏွင့္ ေဆးပညာ ဥေရာပဂ်ာနယ္မွ ေလ့လာမႈတခုတြင္ အက္ဆီတစ္အက္ဆစ္ ေသာက္သံုးသူမ်ားႏွင့္ မသံုးသူမ်ားၾကား ဂလူးကို႕စ္၊ အင္ဆူလင္ ႏွင့္ အစာစားျပီး ျပည့္၀တင္းတိမ္မႈ ျခားနားခ်က္တို႕ကို စမ္းသပ္ခဲ့သည္။
လူ ၁၂ဦးကို ေပါင္မုန္႕ျဖဴ စားသံုးေစျပီး အက္ဆီတစ္အက္ဆစ္ ပါ၀င္မႈ မတူညီေသာ ဗနီဂါကို တိုက္ေကၽြးခဲ့သည္။ အျခား ၁၂ဦးကိုမူ ေပါင္မုန္႕သာေကၽြးျပီး ဗနီဂါ မတိုက္ခဲ့။
ထိုစမ္းသပ္မႈတြင္ အက္ဆီတစ္အက္ဆစ္ အမ်ားဆံုးပါ၀င္ေသာ ဗနီဂါကို ေသာက္သံုးခဲ့ရသူသည္ ေပါင္မုန္႕ျဖဴစားျပီးေနာက္ အျခားသူမ်ားထက္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ႏွင့္ အင္ဆူလင္ အနိမ့္ဆံုးျဖစ္ေနသည္။
ထို႕ျပင္ အက္ဆီတစ္အက္ဆစ္အမ်ားဆံုးပါေလ အစာစားျပီး တင္းတိမ္မႈ ပိုမ်ားေလ ျဖစ္သည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္။
ထို႕ေၾကာင့္ ေလ့လာသူမ်ားသည္ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားေသာ အက္ဆီတစ္အက္ဆစ္ပါ၀င္သည့္ ဗနီဂါသည္ အစာစားျပီးေနာက္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ေလွ်ာ့ခ်ေပးျပီး ျပည့္၀တင္းတိမ္ေသာခံစားမႈ ရရွိေစေၾကာင္း ေကာက္ခ်က္ခ်ခဲ့ၾကသည္။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းမႈ၊ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ႏွင့္ ကိုလက္စထေရာ
ႏွလံုးႏွင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေလ့လာမႈ မွတ္တမ္းမ်ားထဲမွ ေလ့လာမႈတခုတြင္ ပန္းသီးဗနီဂါသည္ ၾကြက္မ်ားတြင္ အ၀လြန္မႈကို တားဆီးေပးေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။
ၾကြက္အုပ္စု ႏွစ္စု ကို အဆီမ်ားေသာ အစားအစာမ်ားေကၽြးခဲ့ျပီး တစုကို ပန္းသီးဗနီဂါတိုက္သည္္။ ေနာက္အုပ္စုတခုကိုမူ ဗနီဂါ မတိုက္ပဲ ထားခဲ့သည္။
ဗနီဂါ ေသာက္သံုးရေသာၾကြက္အုပ္စုသည္ မေသာက္ရေသာ အုပ္စုထက္ အစား စားသံုးမႈ နည္းျပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္လဲ နည္းသည္။ ထို႕ျပင္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ႏွင့္ ကိုလက္စထေရာလဲ နည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။

ပန္းသီးဗနီဂါ၏ အစာစားခ်င္စိတ္ျဖစ္ေပၚမႈ ေလ်ာ့က်ေစေသာ အက်ိဳး
ပန္းသီးဗနီဂါဟာ လူေတြကို အစာစားခ်င္စိတ္ ေလ်ာ့က်ေစတယ္ဆိုတာကို စမ္းသပ္မႈတခု လုပ္ခဲ့ပါတယ္။
လူေတြကို ပန္းသီးဗနီဂါတိုက္ျပီး အစားေကၽြးတဲ့အခါ အစာ မစားႏိုင္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ ေလ့လာသူေတြက ဒါဟာ ပန္းသီးဗနီဂါက အစာစားခ်င္စိတ္ကို ထိမ္းတာမဟုတ္ပဲ ဗနီဂါေသာက္ျပီး ပ်ိဳ႕အန္ခ်င္တဲ့ ခံစားမႈေၾကာင့္ အစာမစားႏိုင္တာလို႕ ေျပာပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေလ့လာသူေတြက ပန္းသီးဗနီဂါဟာ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ထိမ္းခ်ဳပ္တဲ့ေနရာမွာ မကူညီနိဳင္ဘူးလို႔ယူဆပါတယ္။

ပန္းသီးဗနီဂါကို ဘယ္လိုစားသံုးမွာလဲ
ပန္းသီးဗနီဂါဟာ အစားအစာေတြကို အရသာရွိေအာင္ျပဳလုပ္ရာမွာေရာ၊ အသီးေတြကို ခ်ဥ္ဖတ္လုပ္ရာမွေရာ သံုးႏိုင္ပါတယ္။
ဘာဘီက်ဴးနဲ႕စားတဲ့ အခ်ဥ္ရည္မွာလဲ ထည့္လို႕ရပါတယ္။
အေကာင္းဆံုးနဲ႕ က်န္းမာေရးနဲ႕ အညီဆံုးကေတာ့ အရြက္သုတ္ေတြမွာ ပန္းသီးဗနီဂါကို ဟင္းရြက္ဆီ ဒါမွမဟုတ္ သံလြင္ဆီတို႕နဲ႕ ေရာျပီး စားသံုးျခင္းပါ။
ပန္းသီးဗနီဂါ တဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ သူေပးမဲ့ အက်ိဳးေတြကို ရရွိေစပါတယ္။
ဒါေပမယ့္လည္း ပန္းသီးဗနီဂါဟာ လူတိုင္းနဲ႕ေတာ့ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။ အစာအိမ္ အနာရွိတဲ့လူ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္တဲ့လူေတြကို ပိုျပီး အေျခအေနဆိုးရြားေစပါတယ္။
တဖက္မွာလည္း ရင္ပူတတ္တဲ့လူေတြကို အစာအိမ္အက္ဆစ္ေလ်ာ့က်ေစျပီး ရင္ပူသက္သာေစပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အစာအိမ္ေရာဂါရွိတဲ့လူမ်ားဟာ ပန္းသီးဗနီဂါကို က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူအေနနဲ႕ သံုးစြဲမယ္ဆိုရင္ ဆရာ၀န္နဲ႕ တိုင္ပင္သင့္ပါတယ္။
ေနာက္ထပ္သတိထားရမွာတခုကေတာ့ ပန္းသီးဗနီဂါကို မၾကာခဏသံုးစြဲမယ္ဆိုရင္ သူ႕ရဲ႕ အက္ဆစ္ဟာ သြားေတြရဲ႕ ေၾကြလႊာကို ပ်က္စီးေစႏိုင္တယ္ဆိုတာပါပဲ။

အဆံုးသတ္ ေကာက္ခ်က္
ပန္းသီးဗနီဂါဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်တဲ့ေနရာမွာ အက်ိဳးရွိတယ္၊ အေထာက္အကူျဖစ္တယ္ ဆိုတဲ့ ရလဒ္ေတြရွိပါတယ္။ ဒါေပမယ့္လဲ ပန္းသီးဗနီဂါ တခုတည္းနဲ႕ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႕ေတာ့ မေျပာႏိုင္ေသးပါဘူး။
လက္ေတြ႕စမ္းသပ္ခ်က္ကရလာတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်တဲ့ နည္းလမ္းေတြဟာ လူေတြကို ေအာက္ပါအျပဳအမူေတြျပဳလုပ္ဖို႕ တိုက္တြန္းပါတယ္။
၁. အခ်ိဳစားသံုးျခင္း၊ အေၾကာ္အေလွာ္၊ ရယ္ဒီမိတ္ သေရစာ စားသံုးျခင္း ေလွ်ာ့ခ်ရန္
၂. အသီးအႏွံမ်ား၊ အရြက္မ်ား၊ ေကာက္ႏွံမ်ား (လံုးတီးဆန္၊ ေပါင္မုန္႕ညိဳ)၊ အဆီနည္းအသား ႏွင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီေသာ အဆီကို စားသံုးရန္
၃. ေန႕စဥ္ အနည္းဆံုး မိနစ္ ၃၀ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ ျပဳလုပ္ရန္ တို႕ ျဖစ္ပါတယ္။
ပန္းသီးဗနီဂါဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ရန္ႏွင့္ အခ်ိဳ႕ က်န္းမာေရးအေျခအေနကို ေကာင္းမြန္ရန္ကူညီေပးေသာ္လည္း သူ႕ကို ေဆး၀ါးကုသမႈအေနနဲ႕ သံုးရန္မသင့္ေတာ္ေသးပါ။
ပန္းသီးဗနီဂါကို မသံုးစြဲခင္ မိမိရဲ႕ ဆရာ၀န္ႏွင့္ တိုင္ပင္ရန္ အၾကံျပဳပါတယ္။

ခင္တဲ့
waiyanlin
Ref; Medical News Today

Comments