ရင္သားကင္ဆာ ႏွင့္ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္

     က်ေနာ္ ဒီေန႔ ဖတ္မိတဲ့ ေဆးပညာ သတင္းေလးကို မွ်ေ၀ခ်င္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႕  ျမန္မာႏိုင္ငံမွာလဲ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ရင္သားကင္ဆာ က အျဖစ္မ်ားတဲ့ ကင္ဆာတခုပါ။
ဒါေလးကို ဖတ္ရရင္ မိတ္ေဆြေတြ အက်ိဳးရွိမယ္ ထင္လို႕  ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
ရင္သားကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္တဲ့ေနရာမွာ အိုမီဂါ၃ ဖက္တီး အက္ဆစ္ မ်ားမ်ား စားသံုးျခင္းက အေထာက္အကူျပဳတယ္လို႕ သုေတသန ေတြက ဆိုပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အခု ေနာက္ဆံုး ေလ့လာေတြ႕ ရွိခ်က္ေတြမွာေတာ့ ငါးကရတဲ့ အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြက တျခားကရတဲ့ ဟာထက္ ပိုျပီး အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈရွိတယ္ လို႕ ဆိုပါတယ္။
ငါးကရတဲ့ အိုမီဂါ ၃ က အပင္ကရတဲ့ အိုမီဂါ၃ ထက္ ရင္သားကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္တဲ့ ေနရာမွာ၊ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေနရင္လဲ ကင္ဆာၾကိတ္ေတြ မပြားေအာင္ တားဆီးတဲ့ေနရာမွာ ပိုျပီး အစြမ္းထက္တယ္လို႕ သုေတသီေတြက ေျပာပါတယ္။

       ကေနဒါႏိုင္ငံ၊ အြန္ေတရီယိုျမိဳ႕  ဂူလပ္ဖ္ တကၠသိုလ္က သိပၸံပညာရွင္ေတြကေတာ့ ငါးကရတဲ့ အိုမီဂါ၃ ဟာ အပင္ကရတဲ့ အိုမီဂါ၃ ထက္  ရင္သားကင္ဆာၾကိတ္ေတြ ပြားမ်ားမႈကို ရွစ္ဆေတာင္ ပိုမို ေနွးေကြးသြားေစပါတယ္ လို႕ ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားလိုက္ပါတယ္။
က်န္းမာေရးႏွင့္ အာဟာရသိပၸံ႒ာန၊ ဂူလပ္ဖ္ တကၠသိုလ္က ပေရာဖက္ဆာ ေဒးဗစ္မာ နဲ႕ သူ႔ရဲ႕ လုပ္ေဖာ္ကိုင္ဖက္ေတြက သိပ္မၾကာမီကပဲ ဒီေတြ႕ရွိခ်က္ကို အမ်ိဳးသားဇီ၀ဓာတုဂ်ာနယ္ကုိ ေပးပို႔ခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုမွာဆိုရင္ အေရျပားကင္ဆာ ျပီးရင္ ရင္သားကင္ဆာက အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ကင္ဆာျဖစ္ပါတယ္။ ယခုႏွစ္မွာ ခန္႕မွန္းေျခ ရင္သားကင္ဆာ အသစ္ထပ္မံျဖစ္ပြားမႈ ဟာ ၂၆၆၁၂၀ ရွိပါတယ္။ အဲဒီအထဲကမွ အမ်ိဳးသမီး ၄၀၀၀၀ ေလာက္ဟာ ဒီေရာဂါနဲ႕ ေသဆံုးႏိုင္ပါတယ္။

           ရင္သားကင္ဆာေတြထဲမွာ ျပင္းထန္တဲ့ အမ်ိဳးအစားတခုကေတာ့ (HER 2 Positive) ရင္သားကင္ဆာအမ်ိဳးအစားပါ။ အဲဒီအမ်ိဳးအစားမွာဆိုရင္ ရင္သားကင္ဆာၾကိတ္ေတြမွာ (Human Epidermal growth factor Receptor 2) HER2 ပရိုတိန္း ပမာဏ ပါ၀င္မႈ ျမင့္တက္ေနတာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီ HER2 ပရိုတိန္း ျမင့္တက္မႈက ရင္သားကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ကို ပိုမိုလွ်င္ျမန္စြာ ပြားမ်ားလာေစပါတယ္။
ရင္သားကင္ဆာေတြရဲ႕  ၂၅ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္က HER2 Positive အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါတယ္။
ေရွးအရင္ ေလ့လာခ်က္ေတြမွာ ကတည္းက အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ဟာ ရင္သားကင္ဆာၾကိတ္ေတြ ပြားမ်ားမႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္တယ္ဆိုတာ ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အိုမီဂါ၃ အမ်ိဳးအစားတခုက တျခားတခုထက္ ပိုျပီး ရင္သားကင္ဆာေပၚမွာ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ရွိသလား။ ဒါကို ပေရာ္ဖက္ဆာ မာ နဲ႔ သူ႔အဖြဲ႔ြက ရွာေဖြေလ့လာခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

EPA နဲ႔ DHA ၊ ကင္ဆာက်ိတ္ၾကီးထြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာ အေကာင္းဆံုး
ငါးအဆီမွာ ေတြ႕ရတဲ့ အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ ၂ မ်ိဳးရွိပါတယ္။ တမ်ိဳးက (eicosapentaenoic acid) EPA ျဖစ္ျပီး ေနာက္တမ်ိဳးက (docosahexaenoic acid)  DHA ျဖစ္ပါတယ္။ အပင္မွာ ေတြ႕ရတဲ့ ေနာက္ထပ္ အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ကေတာ့ (a-linolenic acid) ALA ျဖစ္ျပီး ပဲပုပ္၊ ကႏိုလာဆီ၊ ႏွမ္းၾကတ္ဆီ တို႔ မွာ ပါ၀င္ပါတယ္။
သူတို႔ရဲ႕ ေလ့လာမႈအတြက္ ပေရာ္ဖက္ဆာ မာ နဲ႕ အဖြဲ႕ ဟာ ဒီ အိုမီဂါ၃ ဖက္တီး အက္ဆစ္ ၃မ်ိဳး ရဲ႕ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ၾကြက္ေတြနဲ႕ စမ္းသပ္ခဲ့ပါတယ္။ ၾကြက္ေတြကို HER2 Positive အမ်ိဳးအစားရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေအာင္ ေမြးျပီး ရင္သားကင္ဆာၾကိတ္ ပြားမ်ားမႈ အေပၚမွာ အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ ၃ မ်ိဳးရဲ႕ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ႏိႈင္းယွဥ္ခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။
ဒီစမ္းသပ္မႈဟာ အပင္ကရတဲ့ အိုမီဂါ၃ နဲ႕ ငါးကရတဲ့ အိုမီဂါ၃ တို႕ရဲ႕ ရင္သားကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏိုင္မႈ အေပၚ ပထမဆံုး ႏိႈင္းယွဥ္ေလ့လာတာျဖစ္ပါတယ္ လို႕ ပေရာ္ဖက္ဆာ မာ ကေျပာပါတယ္။ အပင္က ရတဲ့ အိုမီဂါ၃ နဲ႕ ငါးကရတဲ့ အိုမီဂါ၃ ႏွစ္ခုစလံုးဟာ ရင္သားကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း အေထာက္အထားရွိျပီးသားပါ။ ဒါေပမယ္ က်ေနာ္တို႕က ဘယ္ဟာက ပိုျပီး အစြမ္းထက္သလဲဆိုတာ အဆံုးအျဖတ္ေပးႏိုင္ေအာင္ ဒီစမ္းသပ္မႈကို ျပဳလုပ္တာျဖစ္ပါတယ္။
ၾကြက္ကေလးေတြကို မေမြးခင္တည္းက အိုမီဂါ၃ တမ်ိဳးစီနဲ႕ ထိေတြ႕ေပးထားပါတယ္။  ဒီလိုျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္ သုေတသီေတြဟာ အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္က ကင္ဆာၾကီးထြားမႈအေပၚ ဘယ္လိုသက္ေရာက္မႈရွိတယ္ဆိုတာကို အေကာင္းဆံုးသိေစပါတယ္။
ငါးကရတဲ့ အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြျဖစ္တဲ့ EPA နဲ႕ DHA တို႕နဲ႕ ထိေတြ႕ရတဲ့ ၾကြက္ကေလးေတြဟာ ရင္သားကင္ဆာၾကိတ္အေရအတြက္ ၃၀ရာခိုင္ႏႈန္းအထိေလ်ာ့က်ျပီး ကင္ဆာလံုး ရဲ႕ အရြယ္အစားကေတာ့ ၆၀ကေန ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလ်ာ့က်တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
အပင္ကရတဲ့ အိုမီဂါ၃ ဖက္တီး အက္ဆစ္ ျဖစ္တဲ့ ALA နဲ႕  ပမာဏတူ ထိေတြရတဲ့ ၾကြက္ကေလး ေတြမွာေတာ့ EPA နဲ႕ DHA အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္တို႕လို အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ မရွိပါဘူး။ တူညီတဲ့ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ရရွိဖို႕ဆိုရင္ ALA ဖက္တီးအက္ဆစ္ကို ဒါ့ထက္ပမာဏ မ်ားမ်ား ေပးရပါမယ္။
ျခံဳေျပာရမယ္ဆိုရင္ သုေတသနအဖြဲ႕ ဟာ EPA နဲ႕ DHA အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ဟာ ရင္သားကင္ဆာၾကိတ္ၾကီးထြားမႈကို ကာကြယ္တဲ့ေနရာမွာ ALA အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ထက္ ရွစ္ဆပိုျပီး အစြမ္းထက္တယ္ဆိုတာကို ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။

တပါတ္ကို ငါး ႏွစ္ၾကိမ္သံုးၾကိမ္ စားသံုးေပးပါ။
      အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္က ကင္ဆာၾကီးထြားေစတဲ့ လမ္းေၾကာင္းကို ပိတ္ျပီး ခုခံအားစနစ္ကို ျမွင့္တင္ေပးတဲ့ မ်ိဳးဗီဇကို လႈံ႔ေဆာ္ေပးျခင္းျဖင့္  ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ေပးတာ ျဖစ္တယ္လို႕ ပေရာ္ဖက္ဆာ မာ နဲ႕ အဖြဲ႕ က ရွင္းျပခဲ့ပါတယ္။ သူတို႕ရဲ႕ ေတြ႕ရွိမႈကို အေျခခံျပီး သုေတသီေတြက EPA နဲ႕ DHA အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြဟာ ရင္သားကင္ဆာကာကြယ္ဖို႕ အေကာင္းဆံုးအက်ိဳးသက္ေရာက္မႈရွိတယ္လို႕ အၾကံေပးခဲ့ပါတယ္။
        သုေတသီေတြ စမ္းသပ္မႈမွာ သံုးခဲ့တဲ့ EPA နဲ႕ DHA အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ ပမာဏအရ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ တပါတ္ကို ႏွစ္ၾကိမ္၊ သံုးၾကိမ္ေလာက္ အဆီမ်ားတဲ့ ငါး ( ေဆာ္လမြန္၊ က်ဴနာ၊ ထေရာက္ငါး) ေတြကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္မယ့္ အက်ိဳးေက်းဇူးကို ရရွိမယ္လို႕ ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
        ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး နဲ႕ ငါးအဆီ ျဖည့္စြက္စာ (ငါးၾကီးဆီ) ေတြမွာလဲ DHA အိုမီဂါ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ ရရွိႏိုင္တယ္လို႕ ပေရာ္ဖက္ဆာ မာ ကေျပာပါတယ္။
     က်ေနာ္တို႕ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ဆိုရင္လဲ ငါးတန္ ငါးျမင္း စတဲ့ ငါးၾကီးသား ေတြမွာ ငါးအဆီ  အိုမီဂါ၃ ဖက္တီး အက္ဆစ္ လံုေလာက္စြာပါပါတယ္။
မိတ္ေဆြမ်ား ငါးစားသံုးျခင္းျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္ၾကပါေစ။
ခင္တဲ့
waiyanlin

Ref; Medical News Today

Comments