ဓာတ္တိုးပစၥည္း = free radicals
ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္း = antioxidants
ခႏၶာကိုယ္ထဲကို ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြဘယ္လိုေရာက္ရွိလာသလဲ
အခ်ိဳ႕ေသာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းမ်ားဟာ ပံုမွန္ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈျဖစ္စဥ္အတြင္း ေပၚထြက္လာတတ္ပါတယ္။ တခါတရံ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံစြမ္းအားစနစ္မွာရွိတဲ့ ဆဲလ္ေတြဟာ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးနဲ႕ ဘက္တီးရီးယားပိုးမြား ေတြကို ေခ်ဖ်က္ပစ္လိုက္ပါတယ္။ ဒီအခါ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြထြက္လာပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ပတ္၀န္းက်င္ဆိုင္ရာ ေလထုညစ္ညမ္းျခင္း၊ ဓာတ္ေရာင္ျခည္သင့္ျခင္း၊ စီးကရက္မီးခိုးရႈရိႈက္ရျခင္း နဲ႕ ပိုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆး စတာေတြေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြ မ်ားျပားလာေစပါတယ္။
ပံုမွန္အားျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ဟာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြကို ေကာင္းေကာင္းထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြမရရွိရင္၊ ဒါမွမဟုတ္ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္းျဖစ္ေပၚမႈ အရမ္းမ်ားေနရင္ ထိခိုက္မႈျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ိန္ၾကာျပီး အသက္ၾကီးလာေလ မေကာင္းတဲ့ ဓာတ္တိုး ပစၥည္းေတြ ခႏၶာကိုယ္ထဲ စုပံုလာေလ ျဖစ္လာပါတယ္။
ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈမျဖစ္ေအာင္ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြက ဘယ္လို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သလဲ။
ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္စီနဲ႕ ဗီတာမင္အီး တို႕ဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြက ဆဲလ္ေတြနဲ႕ တစ္ရႈးေတြကို ထိခိုက္ကာ ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္ျပီး ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြက အဲဒီလိုမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္အီးဟာ အဆီမွာေပ်ာ္၀င္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းျဖစ္ျပီး ဓာတ္တိုးျခင္း (oxidation) မျဖစ္ေအာင္ အဓိက ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဗီတာမင္စီကေတာ့ ေရမွာေပ်ာ္၀င္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းျဖစ္ျပီး ေလထုညစ္ညမ္းမႈနဲ႕ စီးကရက္မီးခိုးေတြေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြကို တိုက္ခိုက္ေပးပါတယ္။
ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း
* ႏွလံုးေရာဂါ - ဗီတာမင္အီးဟာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (LDL) မ်ားျခင္းနဲ႕ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႕ေစတဲ့ ေသြးေခ်းဖတ္ပိတ္ဆို႕ျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
* ကင္ဆာေရာဂါ - ဗီတာမင္စီ ပမာဏမ်ားစြာ မွီ၀ဲတာဟာ ကင္ဆာေရာဂါ၊ အထူးသျဖင့္ ခံတြင္း၊ အစာေရမ်ိဳျပြန္နဲ႕ အသံအိုးကင္ဆာတို႕ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း ေလ့လာမႈမ်ားက ဆိုပါတယ္။
ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ား ရရွိေစရန္ စားေသာက္သင့္သည္မ်ား
သစ္သီးနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို မ်ားစြာ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြဟာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ကို ထိခိုက္မႈမွ ကာကြယ္ေၾကာင္း ပညာရွင္ေတြက ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဗီတာမင္အားျဖည့္ေဆးေတြကို အလြန္အကၽြံစားခုိင္းျခင္းမဟုတ္ပါ။
သဘာ၀က ျဖစ္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြက ပိုမို ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္း အေျမာက္အျမားပါ၀င္တဲ့ သစ္သီးနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို တေန႕မွာ ငါးၾကိမ္မွ ရွစ္ၾကိမ္စားသင့္ပါတယ္။ သစ္သီးနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို အစိမ္းစားမယ္ဆိုရင္ ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီးမွ စားဖို႕ မေမ့နဲ႕ေနာ္။
ခင္တဲ့
waiyanlin
ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္း = antioxidants
ခႏၶာကိုယ္ထဲကို ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြဘယ္လိုေရာက္ရွိလာသလဲ
အခ်ိဳ႕ေသာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းမ်ားဟာ ပံုမွန္ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈျဖစ္စဥ္အတြင္း ေပၚထြက္လာတတ္ပါတယ္။ တခါတရံ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံစြမ္းအားစနစ္မွာရွိတဲ့ ဆဲလ္ေတြဟာ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးနဲ႕ ဘက္တီးရီးယားပိုးမြား ေတြကို ေခ်ဖ်က္ပစ္လိုက္ပါတယ္။ ဒီအခါ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြထြက္လာပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ပတ္၀န္းက်င္ဆိုင္ရာ ေလထုညစ္ညမ္းျခင္း၊ ဓာတ္ေရာင္ျခည္သင့္ျခင္း၊ စီးကရက္မီးခိုးရႈရိႈက္ရျခင္း နဲ႕ ပိုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆး စတာေတြေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြ မ်ားျပားလာေစပါတယ္။
ပံုမွန္အားျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ဟာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြကို ေကာင္းေကာင္းထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြမရရွိရင္၊ ဒါမွမဟုတ္ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္းျဖစ္ေပၚမႈ အရမ္းမ်ားေနရင္ ထိခိုက္မႈျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ိန္ၾကာျပီး အသက္ၾကီးလာေလ မေကာင္းတဲ့ ဓာတ္တိုး ပစၥည္းေတြ ခႏၶာကိုယ္ထဲ စုပံုလာေလ ျဖစ္လာပါတယ္။
ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈမျဖစ္ေအာင္ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြက ဘယ္လို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သလဲ။
ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္စီနဲ႕ ဗီတာမင္အီး တို႕ဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြက ဆဲလ္ေတြနဲ႕ တစ္ရႈးေတြကို ထိခိုက္ကာ ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္ျပီး ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြက အဲဒီလိုမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္အီးဟာ အဆီမွာေပ်ာ္၀င္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းျဖစ္ျပီး ဓာတ္တိုးျခင္း (oxidation) မျဖစ္ေအာင္ အဓိက ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဗီတာမင္စီကေတာ့ ေရမွာေပ်ာ္၀င္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းျဖစ္ျပီး ေလထုညစ္ညမ္းမႈနဲ႕ စီးကရက္မီးခိုးေတြေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြကို တိုက္ခိုက္ေပးပါတယ္။
ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း
* ႏွလံုးေရာဂါ - ဗီတာမင္အီးဟာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (LDL) မ်ားျခင္းနဲ႕ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႕ေစတဲ့ ေသြးေခ်းဖတ္ပိတ္ဆို႕ျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
* ကင္ဆာေရာဂါ - ဗီတာမင္စီ ပမာဏမ်ားစြာ မွီ၀ဲတာဟာ ကင္ဆာေရာဂါ၊ အထူးသျဖင့္ ခံတြင္း၊ အစာေရမ်ိဳျပြန္နဲ႕ အသံအိုးကင္ဆာတို႕ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း ေလ့လာမႈမ်ားက ဆိုပါတယ္။
ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ား ရရွိေစရန္ စားေသာက္သင့္သည္မ်ား
သစ္သီးနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို မ်ားစြာ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြဟာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ကို ထိခိုက္မႈမွ ကာကြယ္ေၾကာင္း ပညာရွင္ေတြက ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဗီတာမင္အားျဖည့္ေဆးေတြကို အလြန္အကၽြံစားခုိင္းျခင္းမဟုတ္ပါ။
သဘာ၀က ျဖစ္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းေတြက ပိုမို ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္း အေျမာက္အျမားပါ၀င္တဲ့ သစ္သီးနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို တေန႕မွာ ငါးၾကိမ္မွ ရွစ္ၾကိမ္စားသင့္ပါတယ္။ သစ္သီးနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို အစိမ္းစားမယ္ဆိုရင္ ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီးမွ စားဖို႕ မေမ့နဲ႕ေနာ္။
ခင္တဲ့
waiyanlin
Comments
Post a Comment